در حال بارگزاری
تازه وارد هستید؟
برای تکمیل عملیات خود ثبت نام کنید
برای عضویت در سایت شماره همراه خود را وارد نمایید تا رمز عبور برای شما ارسال شود.
عضو هستید؟
برای تکمیل عملیات خود وارد شوید
فراموشی رمز عبور
ویتامین ها از عوامل اساسی زنده بودن، رشد و نمو و سوخت و ساز بدن به شمار می روند. ویتامین ها نقش بزرگی در تعادل غذایی و حفظ سلامت بدن دارند. نیاز روزانه به ویتامین ها بسته به طبیعت و خصوصیات هر شخص تغییرات زیادی دارند. برای مثال هر چه جثه بزرگتر باشد، ویتامین مورد نیاز او بیشتر است. افراد در حال رشد معمولا نیاز به مقدار بیشتری ویتامین نسبت به سایر افراد دارند. هنگامی که شخصی کار عضلانی انجام می دهد، مقدار مورد نیاز ویتامین ها افزایش می یابد. در بیماری ها و تب نیز نیاز به ویتامین معمولا افزایش می یابد. در هنگام بارداری و شیردادن نیز نیاز مادر به ویتامین D بسیار زیاد می شود و در کودکان در سن رشد نیز نیاز به ویتامین D بسیار زیاد است. تعدادی اختلالات متابولیک وجود دارند که در آنها خود ویتامین ها نمی توانند به طور مناسب مورد استفاده قرار گیرند. در این حالت نیاز به چند ویتامین زیاد می شود. ویتامین ها به مقدار کمی در کلیه سلول ها ذخیره می شوند، اما بعضی از ویتامین ها به مقدار زیاد در کبد ذخیره می شوند. به عنوان مثال مقدار ویتامین A که در کبد ذخیره می شود ممکن است برای نگهداری شخص بدون مصرف هرگونه ویتامین A تا 10 ماه نیز کافی باشد و معمولا مقدار ویتامین D که در کبد ذخیره می شود برای شخص به مدت 2 تا 4 ماه بدون مصرف هرگونه مصرف ویتامین D کفایت می کند. ذخیره بیشتر ویتامین های محلول در آب نسبتا مختصر است. این موضوع بویژه در مورد ویتامین های گروه B صدق می کند زیرا هنگامی که رژیم غذایی شخص فاقد ویتامین های گروه B باشد ، می توان علائم کمبود را در ظرف چند روز تشخیص داد. فقدان ویتامین C که یکی از ویتامین های محلول در آب است، می تواند پس از چند هفته موجب بروز علائم کمبود شود.
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
در شیر، جوانه گندم، نخود، عدس، تخم مرغ، مالت جو، جگر، مخمر آبجو، دل و قلوه و غیره یافت می شود. در رشد و نمو بدن خردسالان و جوانان مفید است و در متابولیسم قند ها و چربی ها موثر است و اثرات مفید در سلامت بدن و مخاط ها دارد. میزان احتیاج روزانه به این ویتامین حدودا 2 تا 3 میلی گرم می باشد.
ویتامین است که در رشد و نمو بسیار موثر است و با فقدان یا کمبود آن نه تنها رشد و نمو دچار اختلال می شود، بلکه پوشش های مخاطی نیز حالت سخت و سفتی پیدا می کنند. امروزه خیلی ها ویتامین A را به عنوان " ویتامین پوست" مصرف می کنند. این ویتامین منبع اصلی اش از گیاهان است که دارای عامل زرد کاروتن باشند. مانند هویج، کدو، نخود، اسفناج، کاهو، جوانه گندم و به مقدار کم در میوه جاتی مانند موز، زرد آلو و هلو. منبع دیگر این ویتامین در روغن جگر ماهی است که مخزن مهم این ویتامین می باشد. البته کره، خامه، مارگارین، زرده تخم مرغ، جگر، شیرو مغز گردو نیزدارای ویتامین A می باشند. میزان احتیاج روزانه انسان به ویتامین A در حدود سی واحد برای هر کیلو وزن بدن است. زیادی مصرف ویتامین A ایجاد مسمومیت می کند. بدن به مقدار مشخصی از این ویتامین نیاز دارد؛ هیچگاه با مصرف خودسرانه این دارو باعث تجمع و افزایش آن در بدن نشویم زیرا مقدار اضافی آن به راحتی از بدن خارج نمی شود. کمبود این ویتامین مشکلات بینایی مانند شب کوری یا کاهش دید و خستگی قرنیه را ایجاد می کند. افزایش مقدار آن در اثر مصرف خودسرانه قرص های ویتامین A اتفاق می افتدو با تجمع در کبد مشکلات پوستی و استخوانی ایجاد می کند. استفاده بیش از حد ویتامین A چه به صورت خوراکی و چه به صورت موضعی خطرناک بوده و عوارضی به همراه دارد.
ویتامین ها نقش بزرگی در تامین سلامتی بدن دارند. فقر و کمبود ویتامین ها ایجاد آویتامینوز می کند که با عوارض شدید همراه است. کمبود ویتامین در بدن را هیپوویتامینوز می نامند. برعکس مصرف زیاد ویتامین ها خصوصا ویتامین های محلوول در چربی نیزایجاد هیپروویتامینوز می کند که آن نیز با عوارض مختلف همراه است. عوارض ناشی از فقر هر نوع ویتامین با انواع دیگر فرق می کند ولی بعضی از این عوارض ممکن است در چند نوع آنها مشترک باشد. مصرف روزانه یک داروی مولتی ویتامین ضرری برای شخص ندارد ولی مصرف سایر ویتامین ها عموما ضرورتی برای شخص ندارد مگر آنکه پزشک به خاطر مشکل خاصی آن را تجویز کرده باشد.
از شما سپاسگزاریم که تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید. سوالات و پیشنهادات خود را در قسمت “درخواست مشاوره یا دیدگاه ها” با ما در میان بگذارید. باعث خوشحالی است که در راستای ترویج طب سنتی ایرانی، مقالات را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
جهت مشاوره رایگان شماره تلفن همراه خود را ثبت نمایید.